Van Heavy Shit naar het Eeuwige Geluk

Over valkuilen die om de hoek komen kijken bij het bouwen van een bedrijf op basis van je eigen existentiële problematiek

De directe aanleiding van deze blog is de vorige blog, de Unicorn Paradox en de gesprekken die ik vervolgens heb gevoerd. Van sommige gesprekken werd ik blij. Andere gesprekken stemden me verdrietig. Niet omdat er geen herkenning was. Maar juist omdat er op verschillende punten zoveel herkenning was. Of het nu ging over Magische Events die plaats vinden op een Roze Wolk, Ondernemen op basis van je Eigen Shit, of het Helaas Toch Niet Slapend Rijk worden van je Unieke Online Programma, het is allemaal aan bod gekomen.

In deze blog ga ik verder op het onderwerp Ondernemen op basis van je Eigen Shit en welke valkuilen daarmee verbonden zijn, zoals blijkt uit de onderstaande weergave van drie gesprekken die ik heb gevoerd.

Gesprek 1

‘José, ik heb jouw blog gelezen. Echt. Je hebt zo ongelofelijk gelijk. Ik zat ook midden in die Heavy Shit. En alles wat ik deed had te maken met m’n eigen transformaties, ontwikkelingen en dromen over geluk. En ik ben er nu achter gekomen dat het helpen van vrouwen om ook weer gelukkig te worden helemaal niet mijn pad is. Je weet wie ik ben en kent mijn talent. Daar ga ik iets mee doen.’ …. Een zucht van verlichting. Die van mij.

Gesprek 2

‘José ik zie ze om ons heen. Al die verdrietige mensen die een eigen bedrijf zijn gestart op basis van hun eigen pijn maar hier helemaal nog niet klaar mee zijn. En toch al anderen ‘willen helpen gelukkig te worden’. Dat gaat niet. Ze zitten er nog midden in. En dan is het als drijfzand. En het allerergste is dat ze een energie hebben die je er in meetrekt. Ik voel me er door opgezogen. Het klinkt heel hard maar ik kan hier geen energie meer insteken.’ …. Shit. Dit doet pijn. Voor ondernemer en de klant….

Gesprek 3

‘Die websites José, het is een pot nat. Allemaal doen ze in de een of andere vorm iets met ‘Geluk’. Ik zie door de bomen het bos niet meer. Ken je dat spel zoek de 7 verschillen? Ik kan ze niet vinden.’ ….. Zucht. Dacht je op basis van je verhaal te ondernemen ben je toch niet onderscheidend genoeg… En nu?

Van Heavy Shit naar Ondernemerschap

In een wereld waarin je je gevangen voelt in je eigen Shit zoek je naar mogelijkheden om er uit te breken. Of dit nou werk betreft, je relatie of ‘alles in je leven’. Wanneer het ‘niet meer klopt’ ga je op zoek naar manieren om je leven op een andere wijze in te vullen. Volgens mij is dit ook een van de hoofdredenen waarom er zoveel mensen voor zichzelf beginnen. Ze voelen zich gevangen in hun huidig bestaan en verlangen naar vrijheid. De vrijheid weer zichzelf te mogen zijn. De vrijheid om te doen wat ze leuk vinden. De vrijheid om een eigen ‘Passie’ te volgen.

Ook in mijn leven heb ik een periode gekend dat die gierbak goed is leeg gekieperd. Van miskramen naar verkorte levensverwachtingen van een broertje. Van je een slag in de rondte werken naar ’s nachts weer uit bed worden gebeld omdat er ergens in de familie weer iets mis is. Burn-out, dubbele hernia, het universum heeft het allemaal langs gestuurd. Het roer moest om.

Je bent meer dan je Shit

Het is duidelijk dat er in mijn eigen giertank een aantal verhalen liggen waar ik ‘iets’ mee had kunnen doen. Naar aanleiding van mijn eigen verhalen had ik zomaar een van de volgende dingen kunnen opzetten:

  • Vrouwen helpen bij een leven na miskramen en kinderloosheid.
  • Kanker in de familie. Hoe ga je hier mee om.
  • Burn-out. Hoe te voorkomen. Niet echt mijn specialisatie….
  • Burn-out. Ik ga jou helpen weer gelukkig te worden….
  • Hernia’s. Wat kun je leren van je lijf? Still learning. Mooi proces, passie voor m’n eigen lijf.
  • Etc etc.

Niet gedaan. Waarom? Het is niet mijn ‘Passie’. Ik word er niet warm van. Het zijn ‘slechts’ oude verhalen. Oude verhalen die me me als mens hebben doen groeien. Daarnaast helpt deze bak aan ervaring mij om nog sneller te doorgronden waar iemand in zijn of haar proces zit. Handig met betrekking tot mijn huidige werkzaamheden! Tot slot en niet geheel onbelangrijk, deze periode heeft gezorgd voor een gevoel van ‘urgentie’. Je weet niet hoe lang je hebt. You better live in the now.

Van Oud Verhaal naar Passie

Een persoonlijke crisis kan de noodzaak tot verandering met zich meebrengen om te gaan doen wat echt bij je past. Maar hoe bouw je dan nu dat bedrijf op basis van wat je echt wilt, kunt en de wereld ook nog voor betaalt? Om dit te doorgronden is het van belang dat je een helder overzicht creëert tussen wie jij bent als persoon, wat je hebt meegemaakt, wat je de wereld te bieden hebt en waar de klanten op zitten te wachten. Oh ja en ook nog eens voor betalen. Het zogenaamd vinden van je ‘Passie’ kan in die zin al een lastige graadmeter zijn. Ik heb een Passie voor het lezen van biografieën. Rijk zal ik er niet van worden.

Als je kijkt naar de betekenis van Passie ligt daar ook het woord ‘lijden’ onder. De ‘Passion’, het verhaal over de lijdensweg van Jezus. Als ik dan kijk naar hoe ik mij verhoud tot ‘schrijven’ ligt die al meer op een lijn. Ik heb een haat-liefde verhouding met schrijven. Schrijven is monnikenwerk, een lastige reis. Soms haat ik het. Maar wanneer ik een degelijk stuk tekst op papier krijg word ik daar heel gelukkig van.

Van Passie naar Urgentie

Een ander onderdeel dat belangrijk is in je verhaal is urgentie. Mijn urgentie? Mijn Grote Waarom? Ik zie dat veel mensen zich verstoppen. Zich verstoppen achter Tweedehands maskers. Dit is zonde. Mensen zeggen niet wat ze vinden. Ze durven dit niet omwille van mogelijke reacties. Ik wil ondernemers dan ook helpen in volle glorie voor het voetlicht te treden. Come As You Are. Of dit nou woorden, kleuren dan wel producten zijn. De wereld wordt er mooier van. Wij gaan van jou leren. Hoe? Ga op zoek naar je rebel. Waar zit je weerstand? Ga op zoek naar je innerlijke heilige huisjes. Schop ze omver. Lastig? Wel heel eerlijk. En het doet wonderen voor je zichtbaarheid.

Terug naar Jou en Jouw Talenten

En jij? Waar ligt jouw passie? Wat is jouw talent? Is er iets dat je heel goed kunt. Iets dat je anderen wilt leren? Waar ligt jouw urgentie? Jouw grote waarom? Daar ligt een heel ander verhaal. Eentje die veel minder te maken heeft met die tijdelijke shit die je hebt doorleeft. Maar wel een verhaal dat uitlegt wie jij bent, waarom je doet wat je doet en waarom jij daar de aangewezen persoon voor bent. En je bent helemaal master als je je missie en visie op deze wijze weet te verbinden tot het grote geheel. Om je een eindje op weg te helpen heb ik deze worksheets gecreëerd. Voor jou. Zodat jij uit je eigen Shit gaat stappen en de wereld gaat verblijden met wie je echt bent. En daar prachtige vruchten van gaat plukken. Kom je er niet uit? Call me.

thinpaperback_795x1003

Gratis worksheets:

Ontdek Jouw Talent
!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.