Hey, ik ben José

Je bent vast wel eens bij een concert of toneelstuk geweest waarbij je je stierlijk hebt verveeld. Je hebt niets nieuws gezien en de entertainment waarde was laag.
Zo gaat dit nou ook met online ondernemers.

Er zijn meer dan 3,5 miljard mensen online. En meer dan 1,1 miljard websites. Hoe zorg jij dat je wordt opgemerkt?

"Be yourself, everybody else is already taken."

Share your stage

Terug naar het kind op het podium

terug naar het kind op het podium

Freubelen

Kinderen zijn vaak creatief. Als geen ander weten ze hoe ze moeten freubelen. Het woord freubelen komt van de Duitse pedagoog Fröbel die er vanuit ging dat kinderen leren door te spelen.

Als kind speelde ik muziek en knutselde ik veel. Dwarsfluit en piano. Kettingen maken. Haken en breien. Tekenen, schilderen en kleien. Hele bouwwerken van lego gecreëerd. Het haar van poppen doen. Of dat van anderen. Mijn allergrootste liefde? Verhalen. Die van mijn oma. En 'Anne of the Green Gables'.

Hoort het bij het volwassen worden? We stoppen met spelen. We werken. En alhoewel ik daar ook veel plezier in heb beleefd en ook veel heb geleerd ging mijn 'werken' uiteindelijk alleen nog maar over wilskracht. Het was niet meer wie ik was. Ik heb het een halt toegeroepen en ben teruggegaan naar wie ik echt ben.

Ik lees weer verhalen. Met name biografieën. En ik schrijf weer. Ik heb een mooie camera waar ik plaatjes mee schiet. Ben gek op het web en fröbel er weer lustig op los.

Niet goed genoeg

'Ze is een dromer. Doe maar MAVO of nog liever de Huishoudschool'. Dat was het advies vanuit de lagere school. Dat wilde ik niet. Ik wilde HAVO of Atheneum doen op een school in de stad.

Het werd de HAVO. Daarna wilde ik door naar het Atheneum. Want ik wist dat ik naar de universiteit wilde. School dacht er anders over. 'We denken niet dat je het kunt'.

Na de propedeuse van de HBO zat ik op de Universiteit. Het ging me prima af, heb er een prachtige tijd gehad en ben afgestudeerd met een 9.

Engelse literatuur. 'Wat kan je daar nou mee?' In onze CV cultuur is het niet  logisch om met een literatuurachtergrond het bedrijfsleven in te gaan. Toch heb ik het gefikst.

Ik ben door mijn leven heen vaak onderschat. Dit heeft m'n zelfvertrouwen wel eens ondermijnd. Uiteindelijk heb ik door de jaren heen ondervonden dat als je iets echt wilt het helemaal niets uitmaakt wat een ander ervan vindt. Dan doe je het gewoon en laat je je door niets of niemand tegenhouden.

Elk vogeltje zingt

...zoals het gebekt is.

Als vierjarig meisje stond ik ooit op een podium voor een hele groep kinderen en hun ouders een kerstliedje te zingen. Mijn stem zomaar de ruimte in. Het was niet eng.

Wanneer je ouder wordt kom je erachter dat het laten horen van je stem soms moeilijker wordt. Mensen vinden er iets van. Je ondervindt weerstand. Eerst bij anderen en dan bij jezelf. Je begint jezelf stil te houden.

Er is een periode geweest waarin ik ook om allerlei redenen stiller werd. Het was zo'n periode met veel 'lawaai'. Mijn eigen stem kon ik op een gegeven moment niet meer horen. Het heeft een tijdje geduurd maar ik heb haar weer teruggevonden. Juist door de wereld om me heen te laten verstillen.

Ondernemerschap is voor mij een manier om op creatieve wijze weer uiting te geven aan mijn eigen stem. En hier succesvol in te zijn. Het is dan ook mijn missie om creatieve ondernemers hun echte stem te laten vinden en op basis van hun verhaal een succesvolle onderneming te creëren. 

Ook terug naar je eigen podium?

Ter inspiratie! Biografieën, boeken over storytelling en andere verhalen.
De komende tijd zal dit verder worden aangevuld.
Nieuwsgierig? Klik op de foto's!